• Pieter Roozenboom: Jeugdcommissievoorzitter in een tijd zonder echte wedstrijden

  Sinds het begin van dit seizoen heeft de Jeugdcommissie een nieuwe voorzitter, Pieter Roozenboom. De Redactie sprak met hem aan de digitale versie van de ‘gezellige keukentafel’ en stelde hem de volgende vragen:

  Wie ben je?
  Ik ben Pieter Roozenboom, vader van Pelle, Kees en Teuntje, en getrouwd met Wilma. Alle kinderen voetballen sinds de mini’s bij SDOB, echte talenten. We zijn ook tevreden bewoners van Broek in Waterland, op De Erven 34 (het oude huis van Jan Veen, voor de kenners). Het hoogtepunt van mijn eigen voetbalcarrière is de regelmatige* overwinning van Broek Noord op Broek Zuid in de jaarlijkse voetbalderby voor de voetbalvaders. In de loop der jaren ben ik steeds meer naar de zijkant verbannen, zodat ik nu als rechtsachter probeer de fitte spitsen uit Zuid uit de wedstrijd te spelen. Verder bestaat mijn sportieve leven uit rondjes fietsen door de polder en af en toe een triatlon (de olympische afstand, met gezonde weerstand tegen het zwemmen).

  *Noot van de Redactie: de tussenstand na 7 derby’s is 4-3 is in het voordeel van Zuid. Leuk geprobeerd, Pieter…

  Hoe zou jij SDOB beschrijven?
  SDOB is een heerlijke dorpsclub, waar spelers en speelsters genieten van het voetbalspelletje, maar net zoveel van de sociale contacten in en om het veld. Daarom bestaat de club niet alleen uit de teams, maar net zo goed uit alle mensen die meehelpen als scheidsrechter, kantinemedewerker, train(st)er en alle andere vrijwilligers. En dat zijn er heel veel! Een fantastische manier om plezier te hebben met dorpsgenoten. Er is haast niks mooier dan op een koude zaterdagochtend met een beker SDOB-koffie in de hand langs het veld te staan…

  Wat vind je mooi aan de club vanuit het oogpunt van jeugdvoetbal? Wat kan er beter?
  Winnen is altijd leuker dan verliezen, en proberen beter te worden stimuleert. Daarom ben ik ontzettend blij dat we veel jeugdtrainers hebben die zelf ook voetballen. En deze trainers worden begeleid door onze hoofd Jeugdopleiding René. Veertien jongere train(st)ers hebben net hun certificaat Jeugd Sport Begeleider gehaald. Dit is goed voor de jeugdteams, en ook goed voor de ontwikkeling van de train(st)ers. Ik ben zelf vrij jong begonnen met trainen/coachen, en heb daar heel veel van geleerd.
  Natuurlijk kunnen er ook dingen beter bij SDOB. Ik zou graag meer enthousiasme zien voor de begeleiding van jonge scheidsrechters. En soms wordt er gepest, binnen en buiten SDOB, niet leuk. Trainers en teamleiders vinden dat ook vaak lastig, we moeten nog meer doen om dat te voorkomen.

  Wat wil je bereiken als voorzitter van de JC?
  Ik vind het belangrijk dat we de dorpsclub blijven die we zijn. Dit lukt als we de dingen goed regelen en organiseren, met alle vrijwilligers die er graag bij betrokken zijn. En dat doen we blijkbaar best goed, het aantal jeugdleden en vrijwilligers groeit de laatste jaren. Er komen veel jonge spelers en vooral ook speelsters bij, en de oudere jeugd blijft langer voetballen. Dat bereiken we door alles elk jaar net weer even beter te doen.

  Hoe is het om JC-voorzitter te zijn in de coronacrisis? Wat maakt het anders dan in de normale situatie?
  Er zijn geen echte wedstrijden en dat is natuurlijk enorm jammer! Ik ben blij dat het jeugdvoetbal in de nieuwe maatregelen niet extra getroffen wordt, dus na de winterstop kunnen we weer door met trainen en onderlinge partijtjes. Maar competitiewedstrijden maken het wel leuker en gevarieerder. Gelukkig kunnen we, naar verwachting, in de loop van 2021 weer gewoon wedstrijden spelen. En daar gaat het natuurlijk om!