Hoofdsponsor

Dirk de Waart

WILT U MET UW BEDRIJF OF MERK OOK PROMINENT IN BEELD?


Website mede mogelijk gemaakt door

WebWaterland.nl

Kunstgras gevaarlijk?

5-10-2016

Je hebt vandaag vast de berichten gehoord:  het TV- programma ZEMBLA onderzoekt vanavond of we goed en eerlijk geïnformeerd worden over de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden met rubberkorrels. De korrels die voor kunstgrasvelden worden gebruikt bevatten mogelijk schadelijke stoffen, omdat deze van oude autobanden worden gemaakt.

ZEMBLA - 'Gevaarlijk spel' woensdag 5 oktober 2016 om 21:10 uur bij de VARA op NPO 2

Dit onderwerp houdt ook SDOB (en ongetwijfeld alle andere clubs die een of meer kunstgrasvelden hebben) bezig, want de gezondheid van onze leden heeft natuurlijk de hoogste prioriteit. Het bestuur heeft contact gezocht met de Gemeente en die heeft toegezegd te zullen uitzoeken of ook ons (betrekkelijk nieuwe) veld schadelijke stoffen bevat. Uiteraard zullen wij het nieuws hieromtrent blijven volgen en, indien nodig maatregelen nemen.

We zijn zeer nieuwsgierig naar de uitzending van Zembla en naar de reactie van de KNVB. Die meldt ons (in een brief aan het bestuur) het volgende:
 
Televisieprogramma Zembla besteedt woensdagavond aandacht aan mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) heeft in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van sporten op de met rubberen korrels ingestrooide kunstgrasvelden en vastgesteld dat er voor de sporters geen gezondheidsrisico’s zijn. Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen concluderen.
 
De KNVB wil dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen. Voor wat betreft de gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat, baseert de KNVB zich op de expertise en
feitelijke informatie van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM). Dat is het kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland. Het RIVM heeft op basis van diverse onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan.
 
Bevindingen Zembla zorgvuldig bekijken. Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig
moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters. De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Aanstaande maandag staat er al een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.
 
Meer info op KNVB.NL: