Hoofdsponsor

Dirk de Waart

WILT U MET UW BEDRIJF OF MERK OOK PROMINENT IN BEELD?


Website mede mogelijk gemaakt door

WebWaterland.nl

Rikkert de Ruiter nieuwe TJC

15-6-2015

Veel mensen hebben al kennisgemaakt met hem, maar het is toch handig om hem hier even netjes voor te stellen: Rikkert de Ruiter, die na de zomer aan de slag gaat als Technisch Jeugdcördinator van SDOB.

Rikkert is ondanks zijn leeftijd (27 jaar pas) een man met veel trainerservaring. Al op jonge leeftijd is hij begonnen met het volgen van trainerscursussen, en nu is hij in het bezit van zijn TCII. Inmiddels heeft hij bij diverse clubs gewerkt, en op alle niveaus, zoals bij vv Berdos, AZ Alkmaar en Zeeburgia in Amsterdam. Rikkert woont in Bergen.

Voordat Rikkert bij SDOB kwam werkte hij als trainer 2,5 jaar in Amerika, waar hij zijn ervaring als Technisch coördinator heeft opgedaan. Daar werkte hij met de jongere jeugd (zie de foto.) Bij SDOB krijg hij nu de kans om -in overleg met de Jeugdcommissie- vorm te geven aan de jeugdopleiding.

Rikkert kan heel goed duidelijk maken wat hij komt doen bij SDOB. Zijn hoofddoel bij SDOB is - kort samengevat- de opleiding van onze jeugdvoetballers vooruit helpen, op een manier die past bij onze club. Als je met hem praat strooit hij met termen als ‘het makkelijker maken voor trainers en coaches’ en ‘elkaar beter maken’. Daarom gaat hij regelmatig avonden organiseren voor trainers en coaches en wil hij voor het nieuwe seizoen met alle trainers en coaches gesproken hebben. Wat ons als Broekers moet aanspreken is dat hij ondanks zijn duidelijke visie altijd open staat voor de mening van anderen.

Zijn ambitie in wat hij wil betekenen voor onze jeugd is niet gering. Die is naast het voetbal ook sociaal pedagogisch: kinderen laten groeien als mens én als voetballer, en daarbij zoekt hij steeds naar de goede balans tussen presteren en plezier maken. Wat de spelers vinden is voor Rikkert zeer relevant. De club is ook, of misschien wel juist, van hen, hun mening telt, en hun betrokkenheid is cruciaal.

In het kader van de voetbalontwikkeling heeft Rikkert duidelijke ideeën over wat hij per leeftijdsgroep belangrijk vindt Waar trainen we op? De grootste uitdaging ligt bij de Mini’s en F- en E-pupillen. Hier leg je de basis waarop in latere jaren gewerkt wordt. De focus in deze eerste jaren is:

•    Mini’s: plezier krijgen in voetbal, kennismaken met bal, veld en ruimte
•    F: leren voetballen, basistechniek qua bal trappen, bal afpakken
•    E: samen leren voetballen, posities en rollen

In de jaren daarna wordt er op die basis steeds meer gebouwd:

•    D: voetballen vanuit basistaak en positie
•    C: voetballen vanuit tactiek
•    B: kiezen tussen  prestatiegericht voetballen of puur recreatief
•    A: presteren als team, voorbereiden voor doorstromen naar selectie. Winnen!

Hierbinnen is natuurlijk ruimte voor allerlei interpretaties, maar de hoofdlijnen zijn zo wel duidelijk. Doel vanuit de jeugd: elk jaar 2 á 3 spelers laten doorstromen vanuit de A naar het eerste.

Rikkert hoeft zijn uitdagende klus overigens niet alleen uit te voeren, want hij wordt bijgestaan door iemand die we in Broek al goed kennen. Bart Jesse gaat zich namelijk specifiek bezighouden met de technische coördinatie van de D,E en F-jeugd en de mini's. Net als Rikkert heeft hij alle papieren in huis (CIOS) en hij heeft onder andere bij SDOB al veel ervaring opgedaan in het trainen en begeleiden van jeugdvoetballers. Rikkert en Bart zijn nu al bezig met het komende seizoen. Kortom, we kunnen veel van dit professionele duo verwachten.