Hoofdsponsor

Dirk de Waart

WILT U MET UW BEDRIJF OF MERK OOK PROMINENT IN BEELD?


Website mede mogelijk gemaakt door

WebWaterland.nl

Sam Schouten: piepjonge keeper in eerste elftal SDOB

4-3-2019

Bij SDOB weten we al lang dat we met Sam Schouten een buitengewoon getalenteerde keeper in huis hebben. Zeer jong - 15 jaar oud -, maar steeds vaker in het doel bij het tweede en zelfs bij ons eerste elftal.

Sinds een paar dagen is ook de hele provincie op de hoogte, want in het Noordhollands Dagblad van 2 maart stond het volgende artikel:

Piepjonge keeper tussen de palen bij voetbalclub SDOB

Als de dienbladen bier bij SDOB na afloop van de wedstrijden bij het eerste elftal gebracht worden, staat daar tegenwoordig ook een flesje frisdrank tussen. Want het duurt nog wel een paar jaar voor de keeper die momenteel op doel staat ook alcohol mag drinken. Sam Schouten is immers pas vijftien jaar.

De jonge inwoner van Zuiderwoude behoort tot de grootste talenten van de vierdeklasser uit Broek in Waterland. Maar dat het zo snel met hem zou gaan, had hij niet kunnen bevroeden. Nadat Wesley Griffioen stopte en twee andere doelmannen geblesseerd raakten, maakte Schouten zijn officiële debuut in het eerste elftal tegen Nieuw West United. De vijftienjarige keeper heeft inmiddels al drie wedstrijden achter zijn naam staan.

Vorig seizoen mocht de doelman van de junioren al af en toe meetrainen met de selectie en zo ruiken aan het echte werk. Toen Nick van der Bunt trainer werd bij SDOB, sloot Schouten vast aan bij de trainingen. ,,Ik heb een goede verhouding met de trainer. Het is een aardige vent. Vorig seizoen hebben mensen van de club mij benaderd met de vraag of ik hogerop wilde spelen.”

Hij kwam al meerdere keren voor het tweede elftal uit. ,,Ik heb vaker in dat team gekeept dan in het eerste elftal. Van mijn wedstrijden in SDOB 2 heb ik veel geleerd. Daarnaast heb ik talloze bruikbare tips gehad van de keeperstrainer en leer ik door de ervaring van de andere doelmannen in de selectie. Schouten beseft dat als Jim de Boer en Remco Bouwman hersteld zijn van hun blessures, hij vermoedelijk een stapje opzij moet doen. ,,Mijn doel is om uiteindelijk vaste keeper te worden in het eerste van SDOB.”

Hij voelt zich geen buitenbeentje tussen de oudere teamgenoten, zegt dat hij meteen opgenomen is in de groep. ,,Er worden wel grapjes gemaakt, maar dat gebeurt bij iedereen. Als we na de wedstrijd een drankje doen, wordt er wel rekening met mij gehouden. Meestal krijg ik een colaatje als de anderen een biertje nemen.”

Schouten maakt ondertussen ook gewoon het seizoen af met zijn leeftijdsgenoten. Hij traint drie keer in de week: tweemaal bij het eerste en eenmaal bij JO16-1. Hij speelt in de meeste weekeinden wedstrijden op zaterdag én zondag. Een druk programma dus wat voetbal betreft, en dat terwijl Schouten zich opmaakt voor zijn examens. Hij zit in zijn laatste jaar VMBO-T op het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam. Dat geeft geen problemen. ,,Vanaf het eerste schooljaar heb ik geleerd om mijn huiswerk rondom het voetbal te plannen. Dat scheelt een hoop. Sport is voor mij een uitlaatklep, even het hoofd leegmaken. Maar school gaat wel voor voetbal.” Na zijn eindexamen wil Schouten de havo doen en daarna doorstromen naar het hbo. ,,Ik weet nog niet welke opleiding ik wil gaan volgen, dus is het verstandiger om eerst mijn havodiploma te halen.”

Al sinds zijn zesde komt Schouten uit voor de Broeker voetbalclub. ,,Door een vriend uit mijn klas kwam ik bij SDOB terecht en na een keer trainen begon de passie voor voetbal.” En dan met name keepen, dat hij leuker vindt dan in het veld spelen. ,,Als ik naar een wedstrijd kijk op tv, let ik vooral op de bewegingen en reacties van grote keepers als Jan Oblak en David de Gea. Daar probeer ik van te leren.”

Zijn voorbeeld is Jasper Cillessen. ,,Mijn ambitie is om het hoogst mogelijke te behalen. En dat is het Nederlands Elftal, natuurlijk.’’ Van het eerste naar SDOB naar Oranje is vrij onrealistisch, maar dromen mag natuurlijk. Schouten: ,,Op dit moment zit ik goed bij deze club. Als ik gescout zou worden, zou ik het wel overwegen.”