Hoofdsponsor

Dirk de Waart

WILT U MET UW BEDRIJF OF MERK OOK PROMINENT IN BEELD?


Website mede mogelijk gemaakt door

WebWaterland.nl

Popup museum SDOB stelt zeldzame oudheden ten toon

8-1-2019

Het was zondagmiddag druk bij Roomeinde 29. Daar werd namelijk het Noord-Zuid Derby Museum geopend, het eerste museum van Broek. Nog nooit waren alle oude objecten van de zeldzame overwinningen uit Broek in Waterland Noord in één huis samengebracht. Het is dan ook geen wonder dat bijna alle oud-amateurs van Broek Noord bij de opening te vinden waren.

De naam zegt het al. Het museum legt de focus op de historie van de voetbalderby tussen de voetbalvaders van Broek Noord en Broek Zuid. Aan de hand van foto’s, films, teksten en voorwerpen – wij zagen onder andere handschoenen, tassen, pindadoppen en bekers - krijgt de bezoeker een leuk beeld van de hoogte- en dieptepunten van de derby. Die wordt sinds 2014 elk jaar gespeeld.

Het museum is een initiatief van de voetbalvaders van Broek Noord, aangevoerd door de heren Wiarda, Dekker, Van Eldik en Van Gelderen. Bij veel van de bezoekers kwam weer een glans in de ogen op het moment dat ze naar al die mooie objecten uit die goede oude tijd keken.

 

De opening van het museum was meteen de eerste borrel onder SDOB-vlag deze week (zaterdag en zondag zijn de volgende) en trok ook bezoekers uit Broek Zuid. Ook de media, o.a. PIM en RTVNH, gaven officieel en onofficieel acte de presence.

De redactie vindt het museum een aanwinst voor het dorp. Wat vinden andere influencers, experts en stakeholders er van ?

Prettig Weekend
Het was hartverwarmend om te zien hoe de historische objecten een lach toverden op de gezichten van de oudere aanwezigen uit Broek Noord. Vooral voor hen was het museum een feest van herkenning. Wist u dat u boerenkoolvlekken gemakkelijk kunt verwijderen met een mengsel van azijn, groene zeep en prosecco?

Stichting Promotie Waterland
Waterland mag blij zijn met deze nieuwe attractie in het toch wat ingeslapen noordelijk deel van het dorp. Wij verwachten dat het museum veel bezoekers naar Broek Noord zal trekken, mede dankzij de bordjes in het dorp en de teksten in het Nederlands, Spaans en Mandarijn bij de getoonde objecten. Broek Noord staat weer op de kaart met het Noord-Zuid Derby Museum. Knap gedaan!

De heer Krol – 50Plus
Het realiseren van dit museum in zo korte tijd is een prestatie van formaat. Ouderen die eensgezind een project tot een goed einde brengen, het kan dus toch! Voor dit soort mensen staat onze partij altijd open.

Vaktijdschrift Museumvisie
Het Noord – Zuid Derby Museum is gevestigd in een historisch pand in de oude dorpskern van Broek in Waterland. De collectie wordt getoond met de modernste museale middelen, heeft een duidelijke opzet en straalt ondanks de bescheiden opzet zowel zelfvertrouwen als ambitie uit.

Vooralsnog is het museum echter vooral een sympathieke poging van goedwillende amateurs met een goedgevulde wijnkelder. Het evenwicht in de collectie is nog ver te zoeken. Hoewel de directie claimt een diepe buiging te maken naar Broek Zuid (bijvoorbeeld wegens het schitterende Panini-album dat Zuid vorig jaar uitbracht – red.), blijven de prestaties van het team uit dat deel van het dorp onderbelicht. Dit had voorkomen kunnen worden als de conservatoren gebruik hadden gemaakt van de expertise die in het dorp in grote mate beschikbaar is, bijvoorbeeld bij Oud Broek.


M. van Rossem – Historicus en slimme mens
Dit museum is natuurlijk een doorzichtige poging om de historie van een op zich aardig sportevenement op te poetsen in de gewenste richting. Een staaltje van propaganda, zoals we dat normaal gesproken alleen tegenkomen in autocratisch geregeerde staten. Ik moet de mannen van Broek Noord nageven dat hun gevoel voor humor goed ontwikkeld is. Daar kunnen ze in Noord Korea een puntje aan zuigen. In Broek Zuid trouwens ook.

Omroep PIM
Onze lokale omroep PIM zette een leuk filmpje over de opening op Facebook, klik HIER.

Ook zin om naar het museum te gaan? Dat wordt moeilijk. Het Noord - Zuid Derby Museum was een pop-up museum, dat zijn deuren definitief sloot toen de voetbalvaders zondag naar het Broekerhuis vertrokken om de opening nog eens extra af te blussen. Het kan soms snel gaan in Noord, dat blijkt maar weer. Wel jammer, want wat gebeurt er nu met de historische artefacten en verhalen die de derby van aanstaande zaterdag gaat opleveren?