Hoofdsponsor

Dirk de Waart

WILT U MET UW BEDRIJF OF MERK OOK PROMINENT IN BEELD?


Website mede mogelijk gemaakt door

WebWaterland.nl

Aussie in Broek

17-11-2017

Hij heeft behoorlijk wat indruk gemaakt de afgelopen 3 maanden, onze Australische gastspeler Theo. In het kader van een uitwisselingsprogramma was hij te gast bij de familie De Roy. Dan kom je al snel bij SDOB en voor je het weet train je mee en sta je op zaterdag in SDOB-tenue op een veld ergens in een Hollandse polder. Voor SDOB is Theo een exoot, want onze spelers komen over het algemeen van niet verder weg dan Zuiderwoude, Uitdam, Monnickendam en misschien Amsterdam. Voor Kees en Willem genoeg redenen om Theo eens aan de tand te voelen. Dat kan nog net, want op 18 november gaat hij terug naar Oz.

Wie is Theo? Theo Streader is 16 jaar, en hij komt uit Brunswick, Melbourne, Victoria, Australia, pakweg 16.500 km van Broek. Daar houdt hij zich bezig met school, skateboarden, fotograferen, zwemmen, het strand en vooral voetbal. Wat hij wil gaan doen in het leven is nog een verrassing (voor wie niet eigenlijk?), maar misschien helpt zijn verblijf in Broek hem om de wereld eens van een andere kant te zien.
   
Hoe is het om als Aussie in Nederland te zijn en wat doet hij hier eigenlijk? Theo is hier 'for a change in lifestyle, to help me absorb more of the world'. Dat doet hij door hier naar school te gaan (de Vinse School in Amsterdam), en hij gaat op onderzoek uit in Amsterdam. Hij fotografeert er op los en hangs out met andere uitwisselingsstudenten. Daarnaast bereidt hij Kees met lessen Engels voor op een carriëre buiten Broek.

Theo's beeld van Nederland is nogal klassiek: een klein land met veel fietsen, het is plat en er is veel kaas. Er zijn veel oude huizen en gebouwen, heel veel grachten en rivieren en de weilanden zijn een stuk groener dan die in Australië. Wat je hier minder hebt zijn grote flatgebouwen en ons weer is, laten we zeggen, 'anders'. Al met al een beeld waar het Nederlands Bureau voor Toerisme en Lovers blij mee zullen zijn. En, als je dit zo leest, hebben we het in Nederland zo slecht nog niet, toch?

Jongeren in Nederland lijken volgens Theo aardig op die in Australië. Lastig is wel dat ze hier zo'n rare taal spreken, waar je niks van begrijpt. Leven in een gezin is in Nederland sowieso anders dan back home. Het is hier lawaaierig, er is veel ruimte en er zijn veel huisdieren. Er wordt veel chique zeep gebruikt en het ruikt er naar parfums. En wij bij de redactie maar denken dat de familie De Roy een doorsnee Nederlands gezin is...;-)
 
Tot slot zijn wij natuurlijk benieuwd naar de combinatie Theo en voetbal. Theo voetbalt op school en bij zijn club Brunswick Zebras FC. De Zebra's hebben de mooie bijnaam Brunswick Juventus omdat ze in het grijze verleden een keer tegen Juventus gespeeld hebben. Ze spelen ook in het mooie zwart/wit gestreepte tenue van de Oude Dame. Fan is Theo van Melbourne Victory, dat ooit nog werd getraind door John van ‘t Schip. Een fascinerende andere sport die Theo volgt is Aussie rules football. Geen sport voor watjes, zoals we op Youtube kunnen zien.

De voetballer Theo hebben wij de afgelopen 3 maanden vaak in actie gezien, bij de JO17-1 vooral. Een  makkelijk scorende, op rechts spelende aanvaller met een goede techniek en een enorme acceleratie in de benen. Voetballen in Nederland heeft zijn voordelen als je Australië gewend bent, want een vlak veld kom je daar blijkbaar niet vaak tegen. Lastig is wel dat je je medespelers niet verstaat, maar gelukkig is voetbaltaal universeel, ook omdat je die met de voeten spreekt. Theo is overigens best te spreken over zijn voetbalcollega's bij SDOB, 'everyone is doing fine'.

Ter afsluiting ook even een pijnlijk onderwerp, vanuit ons eigen oogpunt tenminste: WK 2018. De Socceroos hebben zich deze week geplaatst, dus Theo is blij dat hij een Aussie is. Geef hem eens ongelijk. Mensen die een land zoeken dat ze komende zomer kunnen steunen weten waar ze terecht kunnen...

Theo, thanks for being with us. Hooroo, mate!